Mit adott a magyar középkor a világnak?

Konferencia a felvidéki gótikus templomok igézetében

A törökdúlás miatt a középkori Magyar Királyság páratlan anyagi és nem utolsó sorban szakrális gazdagsága csaknem rejtve marad az utókor számára: a Kárpát-medence legnagyobb részén „térdig érő várromok” emlékeztetnek a magyar államiság fénykorára, illetve az azt követő vérzivataros századokra. A Felvidék északi városaiban azonban az idő megkímélte a gótikus építészet alkotásait, melyek színvonalukat tekintve egyenrangúak a Nyugat-Európában látható katedrálisokkal. Ennek az örökségnek a hatását, jelentőségét veszi górcső alá a Jogar Alapítvány konferenciája, amely a tudományterületek legszélesebb körének képviselőivel várja az érdeklődőket.

2024. február 8-án, csütörtökön 16 órakor kezdődik a „Mit adott a magyar középkor a világnak?” című konferencia, amelynek a budapesti Szent Margit Gimnázium Apor Vilmos-terme (XI. kerület, Villányi út 5–7.) ad otthont.

A rendezvény első előadója Bogár László közgazdász, egyetemi oktató lesz, aki a középkori magyar állam szakrális küldetéséről tart előadást, külön kitérve a szakrális kultúra Európájának esélyeire a Hunyadi-kortól egészen napjainkig.

A Felvidék gótikus öröksége a közoktatás szempontjából sem érdektelen, erről Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke és egyúttal a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa fog beszélni. Az első szekciót Hajagos Csaba történész, muzeológus, kulturális örökségvédelmi szakértő zárja majd, aki a felvidéki gótika Alföldön éreztetett hatását fogja elemezni a Koháry-örökség tükrében.

A második szekció egy könyvbemutatóval indul: Domonkos László író, újságíró a történelmi Szepes és Sáros ékszerdobozait mutatja be a két északi vármegyéről írt szociográfiai munkái, így a Lengyel-Szepességről szóló Megőrzésre átvéve című könyve, valamint a sárosi magyar leletmentésre vállalkozó Pompeji magyar hamuja alapján.

A konferencia felvidéki előadója Kiss Máté történész, doktorandusz Révkomáromból a szlovákiai műemlékvédelem helyzetéről szól majd. Végül Kontos Gábor helytörténész, publicista demográfiai megközelítésben vizsgálja majd a Felvidék gótikus városait, külön szemléltetve a nyelvében vagy sokszor „csak” szívében magyar lakosság visszaszorulását.

A konferencián a részvétel ingyenes, és regisztrálni is csak a helyszínen szükséges. A Jogar Alapítvány szervezésében megvalósuló rendezvény támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap. A programváltozás jogát a szervezők fenntartják.

Jogar Alapítvány © 2024. 01. 28.