Magyar Moldva

Megjelent Domonkos László könyve a legősibb magyar népcsoport állapotáról

Az utóbbi évek egyik leginkább figyelemre méltó kötete jelent meg a moldvai magyarságról a Jogar Alapítvány gondozásában. Domonkos László nem kevesebbre vállalkozott, minthogy összegző jelentést adjon a legősibb magyar népcsoport kétségbeejtő állapotáról és az itt-ott még fellelhető reménysugarakról. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából megvalósult, képekkel gazdagon illusztrált könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, a Jogar Alapítvány azoknak küldi el, akik adománnyal támogatják szervezetünk munkáját.

FIGYELEM! A KÖTETEK TERJESZTÉSE JELENLEG SZÜNETEL! KÉRJÜK, LÁTOGASSON VISSZA HOZZÁNK KÉSŐBB!

Árva, Szepes, Szerémség és a történelmi Sáros vármegye után Domonkos László a keleti végek nyomába eredt, hogy feltárja és elbeszélje a Kárpátokon kívüli magyar előőrsök XXI. századi viszonyait. A most megjelent munka vizsgálódásának tárgya és központi témája a moldvai csángók szinte drámai végezettel bíró élete, amelyben a rendszerváltás óta eltelt jó három évtized döntő jelentőségű – sőt úgy tűnik – földrengésszerű változásokat hozott.

A kötet alapja egy 2022 nyarán megvalósult kutatóút volt, amely során az író és csapata bejárta Moldva szinte egészét, ahol a középkorban a Kárpáton kívüli, külső előőrsök vigyázták a Szent István-i Magyarország széleit. A régmúlt felidézésén túl az elmúlt harminc év is mérlegre kívánkozik: jóakaratú, de irreális remények után betekintést nyerhetünk a legősibb magyar népcsoport végóráiba és az itt-ott még fellelhető reménysugarakról is hírt kapunk.

A kötet segítségével megérthetjük azt a hosszú, lassan 150 éves folyamatot, amely a moldvai magyarság eróziójaként írható le, és mint tudjuk, nem magától ment végbe… Az elnyomás időről időre erősödött, aki pedig ellenállt, azt idővel eltették az útból – s mivel Bizánc földjén járunk, olykor a kriminalisztika területére evez az író és vele az olvasó. Merényletek, sejtelmes halálesetek példázatán érthetjük meg, hogy Moldvában nem szabadott magyarnak megmaradni… Így válik érthetővé, hogy faragtak Moldvában a római katolikusból román katolikust, de szó esik Európa utolsó hivatalos könyvégetéséről is, amely Klézsén történt az egyház, a helyhatóság és a román katonaság asszisztálása mellett…

A Magyar Moldva 224 oldalas, színes, keménytáblás könyv

Ennek tükrében szinte csoda, hogy még ma is több tízezren beszélik a magyart a Szeret partján, és a XIX. századtól kezdve napjainkig bezárólag nem egy csángómagyar tette gazdagabbá a magyar kultúrát. Domonkos László nem marad adós a moldvai magyar szellem bemutatásával: számba veszi nagyjaikat a kortárs Iancu Laurától egészen az ősmagyar nyelven verselő Lakatos Demeterig, akinek sírjára Szabófalván már csak az anyatermészet hoz virágot…

Domonkos László kötete több annál, mint a magyar nyelv kiirtására és ennek révén a csángó magyarság beolvasztására irányuló, mára végzetessé vált politika nyomon követése. A Magyar Moldva nagy tanulsága a néplélektani-nemzetstratégiai összefüggéseknek, egy iszonyatos sorsú nemzetrész erózióra ítélt sorsának, amelyhez máig hozzátartozó eleme a helyenként – mint az északi-csángónak mondott Szabófalván – tapintható félelem. A 224 oldalas, színes keménytáblás könyv segít megérteni, mit jelent számunkra Moldva, amely végső soron a magyarság legnagyobb temetője. Mindenképpen kötelező olvasmány!

Könyvünk kereskedelmi forgalomba nem kerül, de szívesen elküldjük mindazoknak, akik a könyvre szánt összeget adományként felajánlják alapítványunknak, ezzel is segítve missziónkat. Az adományt banki átutalással küldheti el, de akár utánvétellel is fizethet a csomag átvételekor. Ajánlott adomány: 5.000 Ft/db-tól.

Jelenleg csak uniós országok területére tudunk kézbesíteni. A könyveket az adomány beérkezésétől számított kb. egy héten belül tudjuk kiszállítani magyarországi címek esetén. A szállítási díj 1.500 Ft/csomag magyarországi címek esetén, EU-s országokba 4.500 Ft.

FIGYELEM! A KÖTETEK TERJESZTÉSE JELENLEG SZÜNETEL! KÉRJÜK, LÁTOGASSON VISSZA HOZZÁNK KÉSŐBB!

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Megjelent alapítványunk emlékkötete, A Szent Korona városai című könyv. Szentendrei Győző képes albuma a régi Magyarország mind a 156 városán keresztül, egy-egy korabeli képeslap eszközével mutatja be azt a páratlan harmóniát, melynek a trianoni diktátum vetett véget. A karácsonyi ajándéknak is kitűnő kötetet 5.000 Ft helyett most 4.000 Ft/db adományösszeg fejében tudjuk elküldeni Önnek. Rendelje meg az emlékkönyvet: kattintson!

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.