Megrendítő film készült a nemzeti összetartozásról

Minden magyar számít! - ez a címe a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült tudatébresztő kisfilmnek. Ugyanaz, mint az alapjául szolgáló köztéri vándorkiállításnak, amely a Kárpát-medence hétköznapi arcain keresztül mutatja be, hogy a magyar nemzet egységes és oszthatatlan. A felvételen külhoni magyarok is megszólalnak, és megható történeteket mesélnek a száz évvel Trianon után is számon tartott ezeréves határról, a mai kárpátaljai magyar sorsról és az 1945 utáni üldöztetésről.

A nagy sikerű Minden magyar számít! vándorkiállításhoz kapcsolódóan tízperces kisfilmet készített a Jogar Alapítvány a nemzeti összetartozásról. A képkockákon nemcsak az idén négy anyaországi települést is megjárt tárlat elevenedik meg, hanem egyben a kezdeményezés üzenete is megfogalmazódik: nem az számít, hogy valaki Budapesten, Kecskeméten vagy Csíkszeredán született, ugyanolyan értékes tagja a nemzetnek. Mert magyarság csak egy van, határok nélkül, amely egységes és oszthatatlan.

"Gyergyóban egy magamfajta embernek Magyarország akkora, amekkora Trianon előtt volt. Én nem tudok Magyarországról úgy gondolkozni, hogy csak a mai Csonka-Magyarországra gondoljak, hanem együtt látom a lelki szemeim előtt az egész nagy hazámat" - ezt vallja a mai határoktól 400 kilométerre, a Hargita vármegyei Gyergyóalfaluban élő Balázs József festőművész (képünkön). Az erdélyi alkotó megszólalása jól tükrözi azt, hogy a nemzeti összetartozás tudata száz évvel az országrablás után sem halványult el a határokon kívül élő magyarok lelkében.

Megrendítő élettörténetet tudhat magának a hevesi illetőségű Kovács Lajosné (képünkön), aki az Arad vármegyei Újvarsándról származik. Édesapjának azért kellett elmenekülnie a szülőföldjéről, mert magyar katona volt, és a világháborúban betörő román ellenséggel szemben harcolt. Így került a család a mai Magyarországra. "Becsületre, tisztességre és munkára tanítottak" - emlékezett vissza szüleire az idős asszony a kiállítás jászdózsai megnyitó ünnepségén.

A filmben megszólal a kárpátaljai Babics János is, aki a Gondviselés különös és kifürkészhetetlen útjai révén most éppen abban a városban tartózkodik, ahol a Minden magyar számít! kiállítás is járt: a Pest vármegyei Üllőn. Megható története mutatja, hogy a magyar történelmet ahogy a múltban, úgy a jelenben is mi, Kárpát-medencei magyarok együtt írjuk. A képkockákon beszél továbbá Dr. Hetzmann Róbert publicista és Baranyi Sándor jászdózsai polgármester is. A testvértelepülési kapcsolatok fontosságáról Baranyiné Csomor Katalin jászdózsai művelődésszervező osztotta meg gondolatait.

A Jogar Alapítvány filmje nemzeti összetartozásról ingyenesen megtekinthető

A Minden magyar számít! című tudatébresztő kisfilm a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, és ingyenesen megtekinthető a Jogar Alapítvány Youtube-csatornáján. Reméljük, a mozgókép üzenete minél többekhez eljut: mi, magyarok csak egymásra számíthatunk, ezért minden magyar felelős minden magyarért!

Jogar Alapítvány, 2023. április 13.