A felvidéki gótika kifejezi Magyarország ezeréves küldetését

A hajdani Felső-Magyarország gótikus csodáit keresték fel a nyár folyamán a Jogar Alapítvány önkéntesei. A másokat is túrázásra sarkalló kezdeményezés célja, hogy tudatosítsuk: több mint ezeréves kultúránk alapján a legnagyobb nemzetek között van a helyünk Európában.

A történelmi sajátosságok okán a középkori magyar gótikus építészet legértékesebb emlékei napjainkban leginkább Szlovákia hajdan szászok és magyarok lakta területein, főként a Szepességben és Sáros vármegyében találhatóak. A magyarországi közvélemény ma ezeket a műemlékeket kevéssé ismeri, pedig magyar vonatkozásuk vitán felül áll, nagyszerűségük pedig kifejezi ezeréves kultúránk örökségét. A Jogar Alapítvány ezért vállalkozott a felvidéki gótika legjelentősebb fennmaradt emlékeinek szakmai út keretében történő meglátogatására, és az ismeretterjesztés céljából történő bemutatásukra.

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával megvalósuló projekt előkészítő szakasza, amely a középkori műemlékeket felfedező utazásból állt, már sikeresen meg is valósult. A nyár folyamán alapítványunk önkéntesei - köztük fiatal újságírók, közéleti véleményformáló egyéniségek - külön autóbusszal felkeresték ezeket a jeles keresztény műemlékeket, melyek nagyságukban és részletgazdagságukban államiságunk fénykorát őrzik. Az út során iránytűként vettük kezünkbe Jankovics Marcell és Méry Gábor „Felvidéki gótikus templomok I-XII.” című kitűnő könyvsorozatát, amely tizenkét, a mai Szlovákia területén található értékes középkori műemléket mutat be (Lőcse, Kassa, Bártfa, Szepeshely, Szepesszombat, Bakabánya, Késmárk, Szmrecsány, Kisszeben, Nagyőr, Héthárs, Kakaslomnic).

A magyar középkor gótikus épített öröksége a törökdúlás miatt a Felvidéken maradt fenn érintetlenül, ennek a páratlan kincsnek pedig az az üzenete, hogy a magyarság kulturális teljesítménye egyenrangú a nyugati országok művelődésével. Az értékfelmérő utak résztvevői – tekintettel arra, hogy saját közegeikben véleményformáló erőként lépnek fel – az így megszerzett ismeretek alapján ezt a tudást minél többek számára át fogják adni, különös tekintettel a fiatalabb korosztályokra. Ezt a célt szolgálja az a werkfilm is, amely az utazásról készült, és könnyen befogadható módon népszerűsíti a felvidéki gótika üzenetét.

A csodálatos tájakat érintő utazásról, a magyar kultúrtörténet legbecsesebb kincsei közé sorolható ódon templomok felfedezéséről a Jogar Alapítvány honlapján hamarosan megjelenik Hetzmann Róbert publicista örökségturisztikai cikksorozata, amely gazdag képanyaga segítségével is szolgálja az ismeretterjesztést. A projekt zárásaként a felvidéki gótika jelentőségéről, valamint hazánk Európában betöltött méltó helyéről 2024 elején konferenciát rendezünk Budapesten.

Jogar Alapítvány (c) 2023. augusztus 31.