Új könyv érkezik a partiumi magyar szellemiség bölcsőjéről

Várhatóan októberben jelenik meg Domonkos László író új könyve a Jogar Alapítvány gondozásában, amely az Érmellék értékeit és jelenidejű valóságát mutatja be. Az Ér mellékén című kötetből kiderül, hogy a nagyközönség előtt szinte ismeretlen - máig színmagyar - vidék bámulatos mértékben gazdagította a magyar kultúrát.

Úgy tartják, hogy errefelé ringott a Partium magyar szellemiségének bölcsője, amiről könnyedén meggyőződhet, aki kezébe veszi Domonkos László színes képekkel illusztrált kötetét: az író útjának első megállója Érmindszent, Ady Endre múzeummá alakított szülőháza. Később Kölcsey Ferenc bölcsőjénél találjuk magunkat, igaz a nagyszülők kúriája ma már a román görögkatolikus pap szolgálati lakása. Ennél is rosszabbul járt Kazinczy Ferenc születésének helye, melyet a harmincas években leromboltak. Már pusztán ez a három nagy név sejteti, hogy az Érmellékről tudni kell, és akkor még nem is szóltunk az Irinyiekről, Kuthy Lajosról és másokról.

A kötet végigvezet minket az olykor folyónak is nevezett árok, az Ér vidékén: a tasnádi ódon templomtól Heit Lóránd bihardiószegi borospincéjéig, ahol újra megtalálható a bakator, az ősi érmelléki bor, amely egyúttal a (bor)vidék feltámasztásának szimbóluma is egyben. Külön fejezet foglalkozik az érmelléki 1956-os eseményekkel, a híressé vált érmihályfalvi csoporttal - kevesen tudják, hogy az erdélyi '56 szíve ugyancsak errefelé zakatolt...

Az Ér mellékén címet viselő ismeretterjesztő szociográfiai mű megszületéséhez Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke nyújtott támogatást. A kötet várhatóan október folyamán jelenik meg, az érdeklődők a könyvbemutatókon találkozhatnak majd a könyvvel, amelyet a Jogar Alapítvány oldalán keresztül is meg lehet majd rendelni.

Jogar Alapítvány